پايگاه اطّلاع رساني مؤسّسه علمي، پژوهشي، فرهنگي پرتو ثقلين | qommpth.ir
     
 
فارسي | العربيه | اردو 
 
   
  •  
  • 3 بهمن 1399
  • 2021 Jan 22
 
 
   ویژه ها




 
   اوقات شرعي
 
   آمار پایگاه
امروز: 668
دیروز: 1670
ماه جاری: 3059
امسال: 713252
کل: 3185433
 
**به پایگاه اطّلاع رسانی مؤسّسه علمي، پژوهشي، فرهنگي پرتو ثقلين (پایگاه انعکاس و انتشار کامل اخبار و آثار حضرت آيت الله سيّد محمّد رضا مدرّسي طباطبايي يزدي دامت برکاته) خوش آمدید.**    بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ اِلهى عَظُمَ الْبَلاَّءُ وَبَرِحَ الْخَفاَّءُ وَانْکَشَفَ الْغِطاَّءُ وَانْقَطَعَ الرَّجاَّءُ وَضاقَتِ الاْرْضُ وَمُنِعَتِ السَّماَّءُ واَنْتَ الْمُسْتَعانُ وَاِلَیْکَ الْمُشْتَکى وَعَلَیْکَ الْمُعَوَّلُ فِى الشِّدَّةِ وَالرَّخاَّءِ اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ اُولِى الاْمْرِ الَّذینَ فَرَضْتَ عَلَیْنا طاعَتَهُمْ وَعَرَّفْتَنا بِذلِکَ مَنْزِلَتَهُمْ فَفَرِّجْ عَنا بِحَقِّهِمْ فَرَجاً عاجِلا قَریباً کَلَمْحِ الْبَصَرِ اَوْ هُوَ اَقْرَبُ یا مُحَمَّدُ یا عَلِىُّ یا عَلِىُّ یا مُحَمَّدُ اِکْفِیانى فَاِنَّکُما کافِیانِ وَانْصُرانى فَاِنَّکُما ناصِرانِ یا مَوْلانا یا صاحِبَ الزَّمانِ الْغَوْثَ الْغَوْثَ الْغَوْثَ اَدْرِکْنى اَدْرِکْنى اَدْرِکْنى السّاعَةَ السّاعَةَ السّاعَةَ الْعَجَلَ الْعَجَلَ الْعَجَلَ یا اَرْحَمَ الرّاحِمینَ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَآلِهِ الطّاهِرینَ     
تاریخ انتشار: 2/3/1394 - 17:55
کد درس: 653 تعداد بازدید: 2166 تعداد نظرات کاربران: 0  

تقریرات دروس خارج فقه
حضرت آیت الله سیّد محمّد رضا مدرّسی طباطبایی یزدی (دامت برکاته)
سال تحصیلی 94-1393
جلسه‌ی صد و سوم؛ یک‌شنبه 27/2/1394

نظر مختار در ضمان نقود قسم دوم

قبل از بررسی حکم ضمان نقود قسم دوم، این نکته را تذکر دهیم که پول‌های اعتباری محض‌، مثلی هستند، لذا ضمان آن به مثل می‌باشد و اصلاً معنا ندارد که بگوییم «پول» قیمی است؛ زیرا «قیمی» چیزی است که ضمانش به قیمت باشد و مراد از قیمت هم نقد رایج است و اگر بگوییم ضمانِ نقد رایج به نقد رایج است یعنی همان ضمان به مثل است.

بنابراین پول مثلی است و مانند سایر مثلیات، ضمان آن به مثل است؛ زیرا خود پول بنفسه مورد رغبت قرار می‌گیرد و بما هو هو مطلوب است و آن‌چه که به عنوان پشتوانه‌ی پول مطرح می‌شود، حیثیت تعلیله‌ی ارزش آن است نه حیثیت تقییدیه، لذا پول هم می‌تواند نرخ داشته باشد.

به هر حال طبق مختار ما که ضمان تمام اشیاء به مثل است إلا ما خرج بالدلیل، ضمان پول اعتباری محض نیز به مثل است و ضامن باید مثل را بپردازد. امّا سؤالی در این‌جا مطرح می‌شود که [اگر رابطه‌ای بین پول و پشتوانه‌ی‌ آن وجود ندارد] ارزش پول چگونه تعیین می‌شود؟

عرض می‌کنیم [اگر در جامعه‌ای دو یا چند پول رواج داشته باشد که مستقلّ از یکدیگر باشند و نسبت مساوی نداشته باشند، قیمت هر پول را می‌توان به نسبت سایر پول‌های رایج در آن جامعه تعیین کرد؛ مثلاً در گذشته ارزش هر درهم به طور متوسط یک دهم دینار بوده است].

امّا اگر در جامعه‌ای فقط یک نوع پول رواج داشته باشد، دیگر نمی‌توان ارزش پول را با خودش معین کرد بلکه باید از روش‌های دیگری استفاده کرد از جمله به وسیله‌ی ارزهای خارجی، به وسیله‌ی تعیین قدرت خرید عمومی پول و ... .

به طور کلّی، نرخ و ارزش پول همانند سایر کالاها مانند گندم، جو، پوشاک، طلا، نقره و ...، براساس برآیند عرضه و تقاضا تعیین می‌شود. به تعبیر دیگر ارزش پول در بازار آزاد، تابعی از عرضه و تقاضا است به گونه‌ای که اگر عرضه‌ی پول را روی یک منحنی و تقاضای پول را روی منحنی دیگر رسم کنیم، نقطه‌ی تلاقی این دو منحنی، ارزش و قیمت پول است.

بنابراین با فرض ثبات مقدار تقاضا و ثبات سرعت گردش پول و برخی عوامل دیگر، هر مقدار که عرضه‌ی پول ـ که امروزه انحصاراً در اختیار دولت‌هاست ـ افزایش پیدا کند، به همان نسبت ارزش پول کاهش پیدا می‌کند و هر چه عرضه‌‌ی پول کاهش پیدا کند با فرض ثبات تقاضا، ارزش آن در بازار افزایش پیدا می‌کند.

هم‌چنین در صورتی که عرضه‌ی پول در گردش ثابت باشد، به هر میزان که تقاضای پول افزایش پیدا کند، ارزش پول بالاتر می‌رود و هر چه تقاضای پول کمتر شود، ارزش آن مانند هر کالای دیگری کاهش پیدا می‌‌کند. البته به شرط این‌که عوامل دیگری که دخیل در تعیین ارزش پول است نیز ثابت باشد، از جمله سرعت گردش پول و شبه پول (اوراق قرضه، مشارکت ...) حالت روانی جامعه، میل به مصرف و ... .

برای روشن شدن این مطلب، مثالی بیان می‌کنیم: اگر فرضاً امضای فلان شخص در نزد عده‌ای از مردم مطلوبیت داشته باشد و به هر دلیل عدّه‌ای از مردم، طالبِ داشتن نمونه امضای او باشند ـ مانند این‌که مردم رغبت به داشتن عکس همراه با افراد مورد علاقه‌ی خود دارند ـ اگر این فرد تعدادی امضاء در اختیار مردم بگذارد و افرادی که واجد نمونه امضای او هستند آن را به طرق مختلف ـ ‌اعم از بیع، هبه و ... ـ‌ در اختیار دیگران قرار دهند، چون تعداد این امضاها محدود است لذا به هر میزان که افراد طالب آن افزایش پیدا کند، قیمت آن هم در بازار افزایش پیدا می‌کند؛ مثلاً اگر قیمت اولیه‌ی آن صد هزار تومان باشد، بستگی به مقدار رغبت و تقاضای مردم قیمت آن افزایش پیدا می‌کند و فرضاً به دویست، سیصد و نهایتاً پانصد هزار تومان می‌رسد تا جایی که بیش از آن قیمت در نزد مردم مطلوبیت نداشته باشد. بنابراین با فرض ثبات مقدار عرضه، هر میزان که تقاضا افزایش پیدا کند ارزش و قیمت آن هم افزایش پیدا می‌کند. [هم‌چنین با فرض ثبات تقاضا، اگر تعدادی از این امضاها از بین برود و امضاء جدیدی جایگزین نشود، قیمت افزایش پیدا می‌کند].

عکس این مطلب هم صادق است؛ یعنی اگر تقاضا برای این امضاها کاهش پیدا کند مثلاً به خاطر این‌که محبوبیت آن فرد در نزد مردم کم شده یا به هر دلیل دیگر، کاهش تقاضا باعث افت قیمت آن امضاها می‌شود. هم‌چنین اگر تقاضا ثابت باشد امّا عرضه افزایش پیدا کند مثلاً فرد امضاهای جدیدی در اختیار مردم بگذارد، به تناسب افزایش عرضه، قیمت آن کاهش پیدا می‌کند.

پس همان‌طور که امضاء ـ که یک شیء اعتباری محض است و ما بإزاء خارجی آن ارزش ذاتی ندارد ـ به تناسب برخورد عرضه و تقاضا ارزش آن تعیین می‌شود، پول هم که اساس مبادله است چنین می‌باشد و به تناسب عرضه و تقاضا، قیمت آن مشخص می‌شود ...
 

براي دريافت متن کامل جلسه صد و سوّم  اينـجا را کليک کنيد.

Share
   لطفا دیدگاه خود را بنویسید!
*نام:
ایمیل:
*نظر:
 
   نظرات کاربران
رنگ زمینه:
         
سایز قلم: سرعت:
جهت حرکت: تنظیم حرکت:    
   حدیث هفته
پرهيز از آرزوهاى باطل
امام علی (ع): بدانيد كه آرزو، خرد را به غفلت و گمراهى مى‌كشاند و خدا را از ياد انسان مى‌برد؛ پس، آرزو را دروغين دانيد كه آرزو فريبنده است و آرزومند، فريب‌خورده.
نهج البلاغه، خطبه ۸۶
 
ورود کاربران

 

نام کاربري:
رمز عبور:
مرا به خاطر بسپار!

موجودی سبد:
 
   نظر سنجی
دیدگاه شما درباره کیفیّت تدوین و تنظیم تقریرات دروس خارج حضرت آیت الله مدرّسی یزدی دامت برکاته

عالی
خوب
متوسّط

 
   پیوندها
پایگاه‌های خبری 
وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها 
علمی، پژوهشی 
فرهنگی و اطّلاع رسانی 
برخی سایت‌های مذهبی 
روزنامه‌ها 
حوزوی 
مراکز تحقیقاتی 
مراکز و مؤسّسات 
فروشگاه‌های اینترنتی کتاب 
بازرگاني، بانک و بيمه 
موتورهای جستجوگر 
نشریّات و مجلّات 
وبلاگ‌ها 
شبکه‌های اشتراک لینک 
 
   سایر پیوندها










 
 
 
 
 
 
کليّه حقوق مادّي و معنوي اين پايگاه متعلّق به مؤسّسه علمي، پژوهشي، فرهنگي پرتو ثقلين بوده و در جهت ترويج معارف اسلامي هيچ گونه محدوديّتي
نسبت به برداشت مطالب با ذکر منبع وجود ندارد. با معرّفي اين پايگاه به ديگران در اجر معنوي آن سهيم شويد.
® Copyright © 1399 Qommpth.ir All Rights Reserved